Babka cytrynowa nasączona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: jajka wybić, posolić, dodać cukier i utrzeć robotem na puszystą masę. Następnie porcjami dodawać olej i sok z cytryny, mieszać. Mąki, budyń i proszek do pieczenia oraz otartą skórkę z cytryny wymieszać, dodawać porcjami do ubitej masy, najlepiej mieszać robotem na niskich obrotach. Formę natłuścić, wysypać tartą bułką, wylać ciasto, wyrównać i piec w temp. 175 stopni około 50 minut do suchego patyczka.
Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny. Wystudzoną babkę nakłóć(ja zrobiłam to grubym drutem) w kilkunastu miejscach, wlać utarty lukier w otworki. Pozostałym polać babkę. Czekoladę stopić w kąpieli wodnej i po zastygnięciu wierzchniej warstwy lukru polać jeszcze babkę płynną czekoladą, udekorować dowolnie, u mnie kolorowa posypka.
Komentarze