Babka cytrynowa nasączona

4.49 (181 ocen)

  • 30 min

Babka mocno cytrynowa, wilgotna i zawsze się udaje. Szybkie ciasto nie tylko na świąteczny stół ale do porannej kawy w sam raz.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    Ciasto:
    1 szklanka mąki tortowej
    Szczypta soli
    4 duże jajka
    0,75 szklanki oleju
    1 szklanka cukru kryształu
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 budyń waniliowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Skórka z 1 cytryny
    1/2 soku z 1 cytryny
    Tłuszcz do formy + bułka tarta
    Lukier
    1 szklanka cukru pudru
    Sok z 1 cytryny
    1 twarda czekolada
Wystaw ocenę:

4.49 (181 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babka cytrynowa nasączona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: jajka wybić, posolić, dodać cukier i utrzeć robotem na puszystą masę. Następnie porcjami dodawać olej i sok z cytryny, mieszać. Mąki, budyń i proszek do pieczenia oraz otartą skórkę z cytryny wymieszać, dodawać porcjami do ubitej masy, najlepiej mieszać robotem na niskich obrotach. Formę natłuścić, wysypać tartą bułką, wylać ciasto, wyrównać i piec w temp. 175 stopni około 50 minut do suchego patyczka.
    Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny. Wystudzoną babkę nakłóć(ja zrobiłam to grubym drutem) w kilkunastu miejscach, wlać utarty lukier w otworki. Pozostałym polać babkę. Czekoladę stopić w kąpieli wodnej i po zastygnięciu wierzchniej warstwy lukru polać jeszcze babkę płynną czekoladą, udekorować dowolnie, u mnie kolorowa posypka.

Porady

1.do ciasta można dodać też rodzynki

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować