• 1 godz. 20 min

Taka babka pojawia się u mnie obowiązkowo na Wielkanoc, wszyscy ją lubią.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 1 i 1/3 szklanki mąki tortowej
    1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
    4 jajka
    3/4 szklanki cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    200 g margaryny
    1 łyżeczka cukru wanilinowego
    180 ml mleka
    szczypta soli
    2 cytryny
    cukier puder
    1/2 szklanki cukru
    1/4 op galaretki cytrynowej
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Babka wielkanocna Desery

Babka cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cytryny dokłądnie wyszorować. Z jednej cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok, a drugą pokroić na cienkie plasterki. Margarynę roztopić w rondelku i zostawić do ostudzenia. Oddzielić żółtka od białek. Z białek z dodatkiem szczypty soli należy ubić pianę. Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym i skórką startą z cytryny. Następnie połowę soku wyciśniętego z cytryny i miksować dalej. Obie mąki pomieszać z proszkiem do pieczenia. Dodawać stopniowo do miksera mleko, mąkę oraz roztopioną margarynę. Gdy masa będzie miała jednolitą konsystencję dodać białka i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do foremki i piec ok godziny w piekarniku nagrzanym uprzednio do 180 stopni. Z pozostałego soku z cytryny i cukru pudru zrobić gęsty lukier i oblać nim babkę kiedy wystygnie. Galaretkę rozpuścić w połowie szklanki wody, i kiedy ostygnie zanurzać w niej plasterki cytryn a następnie maczać je w cukrze. Po zastygnięciu taki cytrynki układac na babce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować