BABKA CYTRYNOWA

5 (191 ocen)

  • 60 min

Aromatyczna,niezwykle pachnie i niezwykle smakuje,prawdziwa cytrynka zaklęta w cieście.Polecam nie tylko na święta

  • 60 min

Składniki:

  • 120g miękkiego masła
    kilka kropel ekstraktu waniliowego
    skórka starta z 1 cytryny
    200 g mąki
    2 jajka
    0,7 szkl.cukru
    szczypta soli
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    0,5 szkl joguru naturalnego
    2 łyzki soku z cytryny(świezo wycisnięty)
    lukier:woda i cukier puder
Wystaw ocenę:

5 (191 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babka cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ucieramy 1. Masło ucieramy zcukrem,skóka cytrynową i ekstraktem z wanilii na puszysta masę.
  • miksujemy 2. Stppniowo dodajemy jajka,cały czas ucierając.Zmniejszamy obroty dodajemy przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.Nastę[pnie dodahjemy jogurt,sok cytryny i mikujsemy do połaczenia się składników.
  • wylewamy do wysmarowanej formy 3. Ciasto przekładamy do wysmarowanej margaryną,pobsypanej mąką formy o poj.2 litry ,pieczemyw 160 st.ok.50 minut.
  • upieczona babka 4. Z cukru pudru i wody robimy lukier,polewamy nim babkę,posypujemy pokrojoną skorką cytrynową
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować