babka cytrusowa z bąbelkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Na weekend piekę konkretniejsze ciasta a w tygodniu coś szybszego i lżejszego. Ta babka jest bardzo prosta w przygotowaniu, ma świeży cytrusowy smak i zapach. Piwo nie jest wyczuwalne ale nadaje jej puszystości i sprawia, że mocno wyrasta, jest wilgotna i lekka.Można zastąpić je oranżadą.

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • Składniki na średnią foremkę do babki (około 21 cm):
    1,5 szklanki mąki pszennej
    2 jajka
    1/2 szklanki oleju
    3/4 szklanki cukru
    200 ml piwa cytrynowego lub oranżady
    sok z 1/2 cytryny
    skórka z cytryny
    sok i skórka z mandarynki
    łyżeczka proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Babka cytrusowa z bąbelkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Jajka ubić z cukrem na pusztą, gęstą i jasną masę. To ważne aby jajka były dobrze ubite, bo od tego zależy sukces babki. Nadal ubijając dodawać na zmianę mąkę, olej i piwo (oranżadę). Na końcu wlać soki z cytrusów i wsypać skórkę. Ciasto przelać do foremki, najlepiej silikonowej i piec w 180*C około 50 minut do tzw. suchego patyczka. Po wystudzeniu polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytrusy Mandarynki Cytryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować