• babka "Cud" Ewy Wachowicz

    Dodane przez: capri

  • pachnąca cynamonem, wilgotna, jak dla mnie lekko piernikowa :)) uda się zawsze i każdemu

  • Składniki

    2 szklanki mąki pszennej
    2 łyżeczki sody
    1 i 1/3 szklanki cukru
    2,5 łyżeczki ciemnego kakao
    2 łyżeczki cynamonu (dałam 3/4 łyżeczki)
    200 gram miękkiego masła
    4 jaja
    0,5 szklanki mleka
    3 łyżki dżemu kwaskowatego (dałam moje powidła śliwkowe niskosłodzone)
    garść orzechów włoskich
    1,5 garści rodzynek na pół z żurawiną suszoną
    150 gram czekolady (dałam gorzką) + 2 łyżki mleka

  • Sposób przygotowania

    1.

    Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka, ucierać dalej. Następnie dodać połowę mąki wymieszanej z sodą, kakao i cynamonem i mleko, zmiksować. Dodać resztę mąki i dżem, ponownie zmiksować. Na koniec dodać ubitą pianę z białek, delikatnie wmieszać szpatułką. Orzechy wsadzić do woreczka i rozbić wałkiem lub tłuczkiem na mniejsze cząstki, wsypać do ciasta, zamieszać. Ja dodałam rodzynki i żurawinę (nie sparzałam ich ani nie obtaczałam w mące). Babkę wlać do natłuszczonej i posypanej bułką tartą lub kaszą manną formy z kominem, piec godzinę w 180 stopniach. Czekoladę rozpuścić z dwiema łyżkami mleka i polać wystudzone ciasto.

  • Rady

    Ja najpierw rozpuściłam czekoladę w kąpieli wodnej, następnie dodałam mocno ciepłe mleko i dokładnie wymieszałam.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    w_kilka_chwil, slodkie_zycie, cynamon, babka, wachowicz
  • 1 komentarz

Dodane przez: capri

capri 541

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2013-10-09T22:35:47+02:00

405 odwiedzin


Sprawdź książki z tym przepisem

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »