Babka cappuccino z kremem kawowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Babka:
Do miski przełożyć pokrojoną w dużą kostkę margarynę. Miskę wstawić na garnek z gotującą wodą i roztopić margarynę. Gdy to nastąpi zdjąć miskę z garnka i dodać cappuccino i dobrze wymieszać. Ostudzić.
2.Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, odłożyć na bok.
Białka oddzielić do żółtek.
3.Żółtka utrzeć na jasny krem z cukrem i ekstraktem. Mleko lekko podgrzać. Do miski z żółtkami w trzech partiach na przemian dodawać mąkę i mleko i dokładnie wymieszać.
4.Z białek ubić sztywną pianę. Dodać do ciasta 1/3 piany i delikatnie wymieszać,aby rozluźnić masę. Następnie dodać resztę i delikatnie wymieszać. Przelać do formy.Piec w 180 st około 55-60 minut. Ostudzić zupełnie. Absolutnie zimną babkę rozkroić poprzecznie na 3 części.
5.Krem:
Masło wyjąć z lodówki wyjąć jakieś 2-3 godz przed przygotowaniem kremu. Utrzeć ją na lekki i puchaty krem z cukrem i ekstraktem. Dodać kawę i delikatnie wymieszać.
6.Na pierwszy kawałek babki nałożyć krem kawowy i wyrównać. Przykryć drugim kawałkiem i lekko docisnąć. Nałożyć dżem i delikatnie rozsmarować i przykryć ostatnim kawałkiem ciasta. Oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
Komentarze