Babka cappuccino z kremem kawowym

0 (0 ocen)

Coś dla amatorów kawy, zapraszam:)

Składniki:

  • 175 g margaryny tortowej
    4 łyżki cappuccino
    3 jajka
    3 szklanki mąki
    1 szklanka cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    200 ml mleka
    1 łyżka ekstraktu waniliowego
    Krem:
    250 g masła
    4 łyżki cukru pudru
    1 łyżka ekstraktu waniliowego
    1 łyżka kawy mielonej
    Dodatkowo:
    1 słoiczek dżemu z czerwonej porzeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Babki Desery Kawy

Babka cappuccino z kremem kawowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Babka:
    Do miski przełożyć pokrojoną w dużą kostkę margarynę. Miskę wstawić na garnek z gotującą wodą i roztopić margarynę. Gdy to nastąpi zdjąć miskę z garnka i dodać cappuccino i dobrze wymieszać. Ostudzić.
  • 2. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, odłożyć na bok.
    Białka oddzielić do żółtek.
  • 3. Żółtka utrzeć na jasny krem z cukrem i ekstraktem. Mleko lekko podgrzać. Do miski z żółtkami w trzech partiach na przemian dodawać mąkę i mleko i dokładnie wymieszać.
  • 4. Z białek ubić sztywną pianę. Dodać do ciasta 1/3 piany i delikatnie wymieszać,aby rozluźnić masę. Następnie dodać resztę i delikatnie wymieszać. Przelać do formy.Piec w 180 st około 55-60 minut. Ostudzić zupełnie. Absolutnie zimną babkę rozkroić poprzecznie na 3 części.
  • 5. Krem:
    Masło wyjąć z lodówki wyjąć jakieś 2-3 godz przed przygotowaniem kremu. Utrzeć ją na lekki i puchaty krem z cukrem i ekstraktem. Dodać kawę i delikatnie wymieszać.
  • 6. Na pierwszy kawałek babki nałożyć krem kawowy i wyrównać. Przykryć drugim kawałkiem i lekko docisnąć. Nałożyć dżem i delikatnie rozsmarować i przykryć ostatnim kawałkiem ciasta. Oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować