Babka buraczkowo-marchewkowa

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Przepisy często wymyślam sam, ale ten mam od babci.

Składniki:

  • 4 jajka
    szkl. oleju
    1,5 szkl. cukru
    po 1 szkl. startych na tarce o dużych oczkach buraków i marchewki
    10 dag rodzynek
    kilka kropel aromatu cytrynowego
    2 szkl. mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki soli
    bułka tarta i tłuszcz do formy
    lukier

Babka buraczkowo-marchewkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki solimy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy buraki, marchewkę i rodzynki. Wlewamy olej i aromat. Wsypujemy mąkę. Dokładnie mieszamy.
  • 2. Ciasto wlewamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą keksówki. Pieczemy ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 150°C. Gorące polewamy lukrem.

Notka redakcyjna

PP_05-2011

Komentarze

Podobne przepisy