Przepisy często wymyślam sam, ale ten mam od babci.
Składniki:
4 jajka
szkl. oleju
1,5 szkl. cukru
po 1 szkl. startych na tarce o dużych oczkach buraków i marchewki
10 dag rodzynek
kilka kropel aromatu cytrynowego
2 szkl. mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
bułka tarta i tłuszcz do formy
lukier
Babka buraczkowo-marchewkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraki solimy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy buraki, marchewkę i rodzynki. Wlewamy olej i aromat. Wsypujemy mąkę. Dokładnie mieszamy.
2.Ciasto wlewamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą keksówki. Pieczemy ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 150°C. Gorące polewamy lukrem.
Komentarze