Babka budyniowo- śmietankowa z majonezem

4.5 (154 ocen)

Moja pierwsza tak pyszna , udana babka. Przepis zaczerpnięty ze starego kalendarza jednak zmodyfikowany po swojemu :) Niezbyt słodka i wilgotna - taka jak lubię :)

Składniki:

  • 6 jajek
    1 budyń śmietankowy bez cukru ( 40 g )
    1 budyń czekoladowy bez cukru ( 40 g )
    1 i 1/2 szklanki mąki
    1 szklanka cukru
    250 ml śmietanki 30 %
    2 łyżki majonezu
    1 łyżka proszku do pieczenia
    1 łyżka cukru waniliowego

    masło i bułka tarta do wysypania blachy
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Babka wielkanocna Desery

Babka budyniowo- śmietankowa z majonezem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddzielamy od białek , białka ubijamy na sztywną pianę , żółtka ucieramy z cukrem oraz cukrem waniliowym , dodajemy mąkę , proszek do pieczenia i budynie ciągle ucierając- gdy masa stanie się twarda wyrabiamy chwilę rękoma . Majonez mieszamy ze śmietanką wlewamy do masy budyniowej -ucieramy aż wszystko razem się połączy. Ubite białka przekładamy do reszty składników -delikatnie mieszamy by masa tworzyła jedną całość.
    Blaszkę na babkę smarujemy masłem , posypujemy bułką tartą -wlewamy masę. Pieczemy 50 min w 180 st. z termoobiegiem góra-dół ( środkowa półka)
    Babkę wyjmujemy z piekarnika oraz formy , zostawiamy do ostygnięcia oprószamy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować