Moja pierwsza tak pyszna , udana babka. Przepis zaczerpnięty ze starego kalendarza jednak zmodyfikowany po swojemu :) Niezbyt słodka i wilgotna - taka jak lubię :)
Składniki:
6 jajek
1 budyń śmietankowy bez cukru ( 40 g )
1 budyń czekoladowy bez cukru ( 40 g )
1 i 1/2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
250 ml śmietanki 30 %
2 łyżki majonezu
1 łyżka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru waniliowego
masło i bułka tarta do wysypania blachy
cukier puder do posypania
Babka budyniowo- śmietankowa z majonezem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka oddzielamy od białek , białka ubijamy na sztywną pianę , żółtka ucieramy z cukrem oraz cukrem waniliowym , dodajemy mąkę , proszek do pieczenia i budynie ciągle ucierając- gdy masa stanie się twarda wyrabiamy chwilę rękoma . Majonez mieszamy ze śmietanką wlewamy do masy budyniowej -ucieramy aż wszystko razem się połączy. Ubite białka przekładamy do reszty składników -delikatnie mieszamy by masa tworzyła jedną całość.
Blaszkę na babkę smarujemy masłem , posypujemy bułką tartą -wlewamy masę. Pieczemy 50 min w 180 st. z termoobiegiem góra-dół ( środkowa półka)
Babkę wyjmujemy z piekarnika oraz formy , zostawiamy do ostygnięcia oprószamy cukrem pudrem.
Komentarze