• babka biedronka

    Dodane przez: klementynka

  • Poczułam wiosnę i w przerwie między faworkami a obiadem machnęłam babkę. Robi się ją bardzo łatwo i szybko. A wygląda ciekawie. Mojemu chrześniakowi bardzo się podobała. Wymyśliłam ją sama.

  • Składniki

    6 jajek
    1,5 szklanki mąki pszennej
    3/4 szklanki kisielu truskawkowego bez cukru (około 3 opakowania)
    1 i 1/4 szklanki cukru
    3/4 szklanki oleju
    szczypta soli
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    garść czekoladowych kropelek
    na lukier:
    1 białko
    około 1 szklanki cukru pudru
    czerwony barwnik spożywczy
    łyżka czekoladowych kropelek

  • Sposób przygotowania

    1.
    biedronka babka - krok 1

    Białka ubić z cukrem i solą na sztywno. Ubijając dodawać po żółtku. Do ubitych jaj dodać olej., mąkę przesianą z kisielem i proszkiem oraz czekoladowe kropelki. Delikatnie wymieszać. Przelać do formy na babkę i piec około 50 minut w 180*C. Przestudzić na kratce.

    2.
    biedronka - krok 2

    Białko utrzeć z cukrem pudrem i barwnikiem na gładki lukier. Za pomocą pędzelka obsmarować babkę. Posypać kropelkami z czekolady.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    tania_kuchnia, w_kilka_chwil, slodkie_zycie, lato, kisiel, Wielkanoc, babka, dla dzieci, lukier, Szybkie ciasto, barwniki, łatwa babka, szybka babka, babka z kisieli
  • dodaj komentarz 14 komentarzy

Dodane przez: klementynka

klementynka 536

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2014-02-26T17:21:51+01:00

283 odwiedziny


Sprawdź książki z tym przepisem

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »