Poczułam wiosnę i w przerwie między faworkami a obiadem machnęłam babkę. Robi się ją bardzo łatwo i szybko. A wygląda ciekawie. Mojemu chrześniakowi bardzo się podobała. Wymyśliłam ją sama.
1 godz. 30 min
Składniki:
6 jajek
1,5 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki kisielu truskawkowego bez cukru (około 3 opakowania)
1 i 1/4 szklanki cukru
3/4 szklanki oleju
szczypta soli
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
garść czekoladowych kropelek
na lukier:
1 białko
około 1 szklanki cukru pudru
czerwony barwnik spożywczy
łyżka czekoladowych kropelek
Babka biedronka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić z cukrem i solą na sztywno. Ubijając dodawać po żółtku. Do ubitych jaj dodać olej., mąkę przesianą z kisielem i proszkiem oraz czekoladowe kropelki. Delikatnie wymieszać. Przelać do formy na babkę i piec około 50 minut w 180*C. Przestudzić na kratce.
2.Białko utrzeć z cukrem pudrem i barwnikiem na gładki lukier. Za pomocą pędzelka obsmarować babkę. Posypać kropelkami z czekolady.
Komentarze