babka biedronka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Poczułam wiosnę i w przerwie między faworkami a obiadem machnęłam babkę. Robi się ją bardzo łatwo i szybko. A wygląda ciekawie. Mojemu chrześniakowi bardzo się podobała. Wymyśliłam ją sama.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 6 jajek
    1,5 szklanki mąki pszennej
    3/4 szklanki kisielu truskawkowego bez cukru (około 3 opakowania)
    1 i 1/4 szklanki cukru
    3/4 szklanki oleju
    szczypta soli
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    garść czekoladowych kropelek
    na lukier:
    1 białko
    około 1 szklanki cukru pudru
    czerwony barwnik spożywczy
    łyżka czekoladowych kropelek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery Kisiele

Babka biedronka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biedronka babka 1. Białka ubić z cukrem i solą na sztywno. Ubijając dodawać po żółtku. Do ubitych jaj dodać olej., mąkę przesianą z kisielem i proszkiem oraz czekoladowe kropelki. Delikatnie wymieszać. Przelać do formy na babkę i piec około 50 minut w 180*C. Przestudzić na kratce.
  • biedronka 2. Białko utrzeć z cukrem pudrem i barwnikiem na gładki lukier. Za pomocą pędzelka obsmarować babkę. Posypać kropelkami z czekolady.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kisiel

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

4.51 (186 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

image-0dtwoqa

4.02 (619 ocen)

Opublikowany w Magazynie
babka piaskowa

To może cię zainteresować