Babka białkowa

4.51 (200 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Zawsze nam zostanie kilka białek a ten przepis jest idealny do ich wykorzystania

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 8 białek
    2 szklanki cukru
    3 szklanki mąki
    1 opakowanie cukru waniliowego
    1 szklanka roztopionego masła
    1 szklanka letniego mleka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    aromat cytrynowy lub pomarańczowy
    bakalie
Wystaw ocenę:

4.51 (200 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babka białkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ubijamy pianę z białek na sztywno , a następnie przekładamy do dużej miski i dodajemy cukier a następnie ubijamy na gładką masę .
  • 2. Do białek dodajemy po trochu mąki wymieszanej z proszkiem i cukrem waniliowym i dalej ubijamy . Kolejno dodajemy roztopione masło i mleko i dalej ubijamy . Na koniec dodajemy bakalie oraz aromat
  • 3. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni . Gotowe ciasto dekorujemy wedle uznania

Porady

1 . Należy wybrać bardzo duża miskę tak minimum 5 litrów ponieważ piana z białek znacznie zwiększa swoja objętość , 2. Do roztopionego masła można dodać mleko w ten sposób szybciej się przestudzi a mleko będzie letnie

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować