Babka bakaliowa pod polewą kakaową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukier z jajkami zmiksować na puszystą masę. Stopniowo dodawać cukier waniliowy. Następnie dodać roztopioną i schłodzoną margarynę i wlać mleko. Wszystko razem zmiksować. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Następnie dodać bakalie – wiórki kokosowe oraz skórkę pomarańczy. Ponownie wymieszać.
2.Formę z kominem wysmarować margaryną i wysypać tartą bułką. Ciasto przelać do formy i piec w nagrzanym do 175stC piekarniku 45 minut – do suchego patyczka. Piekłam funkcją góra-dół z termoobiegem. Upieczone ciasto ostudzić i wyjąć z formy.
3.Przygotować polewę. We wrzątku rozpuścić cukier puder. Dodać pokrojoną w kostkę margarynę i rozpuścić na średnim ogniu. Zdjąć z ognia, dodać kakao i energicznie, najlepiej trzepaczką dokładnie wymieszać. Jeżeli masa będzie za gęsta dodać odrobinę wody i ponownie wymieszać. Tak przygotowaną polewą udekorować upieczone ciast, udekorować wiórkami kokosowymi i odstawić, aby polewa stężała.
Komentarze