Babka bakaliowa pod polewą kakaową

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 10 min

Idealna babka do popołudniowej kawy. Pyszna, nie za słodka, a zrobiona w mig :-)

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 1 szklanka cukru
    3 jajka
    2 szklanki mąki pszennej
    0,5 szklanki mleka
    1 cukier waniliowy
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    0,5 kostki margaryny
    100 gr kandyzowanej skórki pomarańczy
    3 łyżki wiórków kokosowych
    Margaryna i bułka tarta do formy
    Wiórki kokosowe do dekoracji
    POLEWA:
    4 łyżki wrzącej wody
    3 łyżki cukru pudru
    100 gr margaryny
    3 łyżki kakao
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Babka bakaliowa pod polewą kakaową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukier z jajkami zmiksować na puszystą masę. Stopniowo dodawać cukier waniliowy. Następnie dodać roztopioną i schłodzoną margarynę i wlać mleko. Wszystko razem zmiksować. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Następnie dodać bakalie – wiórki kokosowe oraz skórkę pomarańczy. Ponownie wymieszać.
  • 2. Formę z kominem wysmarować margaryną i wysypać tartą bułką. Ciasto przelać do formy i piec w nagrzanym do 175stC piekarniku 45 minut – do suchego patyczka. Piekłam funkcją góra-dół z termoobiegem. Upieczone ciasto ostudzić i wyjąć z formy.
  • 3. Przygotować polewę. We wrzątku rozpuścić cukier puder. Dodać pokrojoną w kostkę margarynę i rozpuścić na średnim ogniu. Zdjąć z ognia, dodać kakao i energicznie, najlepiej trzepaczką dokładnie wymieszać. Jeżeli masa będzie za gęsta dodać odrobinę wody i ponownie wymieszać. Tak przygotowaną polewą udekorować upieczone ciast, udekorować wiórkami kokosowymi i odstawić, aby polewa stężała.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Kakao Wiórki kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_01-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować