Babka adwokatowa

2.36 (11 ocen)

Babka adwokatowa w połączeniu z cytrynowym lukrem rozpływa się w ustach

Składniki:

  • 4 jajka
    szklanka cukru
    torebka cukru waniliowego
    3/4szklanki mąki pszennej
    3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szklanka oleju
    250 ml likieru adwokat

    Lukier:
    1,5 szklanki cukru puder
    2 łyżeczki soku z cytryny
    2 łyżki wody
    maliny do dekoracji
Wystaw ocenę:

2.36 (11 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Babka piaskowa Desery

Babka adwokatowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Do masy jajecznej dodajemy małym strumieniem olej, dodajemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na samym końcu dodajemy likier adwokat i dokładnie mieszamy. Formę na babkę smarujemy masłem posypujemy delikatnie bułką tartą i wlewamy ciasto. Babkę pieczemy 50 minut w temperaturze 180C.
    Lukier: wodę mieszamy z sokiem z cytryny i dodajemy cukier puder , jeżeli lukier jest za rzadki dodajemy więcej cukru a jeżeli jest za gęsty dodajemy trochę wody. Babkę polewamy lukrem i ozdabiamy kawałkami malin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować