Babka adwokatowa

4.39 (168 ocen)

Babka jest wilgotna i z delikatną nutką smakową adwokatu.

Składniki:

  • 1 kostka margaryny
    100 ml oleju
    100 ml adwokatu
    1,5 szk cukru
    2 łyżki cukru waniliowego
    6 jajek
    2 1/4 szk mąki pszennej
    2 łyżeczki kopiaste proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.39 (168 ocen)

Zobacz również:

Babki Desery

Babka adwokatowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę, olej, adwokat, cukier, cukier waniliowy doprowadzić do wrzenia i gotować na bardzo słabym ogniu około 10 min. Mieszać w trakcie gotowania. Zdjąć z ognia i wystudzić. Do zimnej masy dodawać po jednym żółtku i mieszać. Połączyć dokładnie masę z żółtkami. Odlać pół szklanki masy. Do reszty masy dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Białka ubić na sztywno, delikatnie wmieszać do masy. Ciasto wylać do formy. Piec około 50 min w 160 st. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem. Jeszcze ciepłą babkę posmarować odłożoną masą (pół szklanki). Odłożyć do wystudzenia. U mnie forma silikonowa o średnicy 22 cm.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować