Babka a la Oreo

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Babka z nadzieniem serowym i pokruszonych ciastek oreo - ilovebake.pl

  • 2 godz.

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA CIASTO:

    1 3/4 szklanki mąki tortowej

    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    0,5 łyżeczki sody

    szczypta soli

    85 g kakao

    3/4 szklanki wrzącej wody

    85 g czekolady deserowej

    3/4 szklanki maślanki

    170 g masła, roztopionego

    1 szklanka cukru

    2 jajka

    2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub esencji


    SKŁADNIKI NA NADZIENIE:

    1/3 szklanki zmielonych ciastek Oreo ( ok. 8-9 szt )

    113 g sera białego, mielonego

    3 żółtka

    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji

    1/3 szklanki cukru

    2 łyżki mąki tortowej


    SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

    1 szklanka cukru pudru

    2-3 łyżki mleka

    1 ciastko Oreo
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Babki Desery

Babka a la oreo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zmielone ciastka wkładamy do miski razem z białym serem, żółtkami, wanilią, cukrem oraz przesianą mąką. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę wkładamy do lodówki, aż przygotujemy ciasto na babkę.

    Mąkę przesiewamy do miski razem z proszkiem do pieczenia oraz sodą. W oddzielnej miseczce przesiewamy przez sitko kakao, następnie łączymy za pomocą trzepaczki z wrzącą wodą oraz czekoladą połamaną na kawałeczki. Mieszamy, aż do momentu rozpuszczenia czekolady ( jeśli czekolada nie będzie chciała się rozpuścić masę możemy roztopić nad parą wodną ). Następnie dodajemy maślankę i ponownie mieszamy, aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Roztopione masło o temp. pokojowej mieszamy razem z cukrem, następnie dodajemy jajka i miksujemy, aż uzyskamy jasną i puszystą masę. Pod koniec miksowania dodajemy wanilię oraz sól. Do masy dodajemy w 3 częściach suche składniki naprzemiennie z masą czekoladową, delikatnie łącząc za pomocą drewnianej łyżki. Połowę masy przekładamy do foremki na babkę wysmarowanej masłem i oprószonej kakao. Następnie wykładamy schłodzoną masę z ciastek Oreo ( masa nie powinna dotykać boków formy ), wykładamy pozostałą część ciasta. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 50-60 min, sprawdzamy patyczkiem jeśli jest prawie suchy ciasto jest gotowe. Ciasto zostawiamy do wystudzenia w formie.

    Cukier puder przesiewamy przez sitko, dodajemy mleko i mieszamy trzepaczką do całkowitego połączenia. Masa powinna być gęsta, ale jednocześnie lekko płynna. Pokrywamy ostudzone ciasto i posypujemy pokruszoną, ciemną częścią ciastka Oreo. Ciasto zostawiamy na 15 min. do stężenia lukru.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Oreo

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować