Babka

4.5 (172 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Jest smaczna,pulchna i długo świeża.Szybka i łatwa do przygotowania.Piekę ją od lat z kakao i bez oraz z różnymi polewami i dekoracjami.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 5 jajek
    1 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1 1/2 szklanki cukru
    1 łyżka octu
    1 szklanka oleju
    1 łyżka(2 łyżeczki) proszku do pieczenia
    polewa,cukier puder,,posypka
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Placek Desery

Babka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ubite białka 1. Oddzielić białka i żółtka.Białka ubić na sztywno.
  • Gotowe ciasto 2. Dodać cukier i żółtka wymieszać.Wlać olej i wymieszać.Na koncu dodać mąki,ocet i proszek wymieszać.(Na dobrze wymieszanym ciescie pojawią się bąbelki)
  • Wylana babka 3. Wylać na wysmarowaną olejem i wysypaną bułką tartą blachę.Piec godzinę w 180 st.
  • Babka z kakao 4. Jeżeli chcemy mieć marmurkowa babkę posypujemy łyżką kakao i lekko mieszamy widelcem.
  • Polukrowana babka 5. Gotową babkę możemy posypać cukrem pudrem,polać lukrem lub polewą czekoladową i posypać posypką.

Porady

Na szybką polewę można wykorzystać czekoladę gorzką lub mleczną(dobrze jest mieć kilka w szufladzie).Należy ją rozpuścić w odrobinie mleka i posmarować babkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować