Babeczki ziemniaczane ze szpinakiem

4.5 (146 ocen)

Z poprzedniego dnia zostały mi ziemniaki i marchewka, miałam też szpinak. I tak powstały smaczne babeczki, najlepsze na ciepło.

Składniki:

  • pół kg ugotowanych ziemniaków
    2 ugotowane marchewki
    40 dag mrożonego szpinaku
    2 jajka
    2 łyżki mąki
    2 łyżki kremówki
    2 łyżki tartego żółtego sera
    łyżka masła
    2 ząbki czosnku
    gałka muszkatołowa
    sól, pieprz



Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Babeczki Babeczki Przystawki

Babeczki ziemniaczane ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki i marchew ostudź, drobno pokrój. Dodaj jajka, kremówkę, ser, mąkę, masło i wszystko zmiksuj na gładką masę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • 2. Szpinak odparuj na patelni dodając przeciśnięty przez praskę czosnek, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Do szpinaku dodaj 2 łyżki masy ziemniaczanej i wymieszaj.
  • farsz nakładaj do foremek 3. Na dno foremek ( u mnie silikonowe) nałóż łyżkę masy ziemniaczanej, na nią szpinak, przykryj masą ziemniaczaną ( na wysokość foremki). Piecz 45 minut w 180 st.aż wierzch zbrązowieje a babeczki lekko podrosną. Podawaj np. z sosem pesto lub czosnkowym.



Porady

* z podanych składników wychodzi 9-10 babeczek

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Szpinak Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować