Babeczki ziemniaczane z sosem tzatziki

4.5 (171 ocen)

  • Średni

Babeczki, które zagościły na jednym z ostatnich jesiennych pikników mojej rodziny w tym roku

  • Średni

Składniki:

  • - ziemniaki: 500 gramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - ogórek: 1 sztuka
    - czosnek: 4 ząbki
    - parmezan: 30 gramów
    - szczypiorek: 1 pęczek
    - koper: 1 pęczek
    - jogurt grecki: 200 gramów
    - ocet winny: 1 łyżeczka
    - oliwa z oliwek: 1 łyżka
    - sól, pieprz: 1 szczypta
    - gałka muszkatołowa: 1 szczypta
    - kurkuma: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Babeczki ziemniaczane z sosem tzatziki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • ziemniaki obrać, umyć, ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy,
    • 2 ząbki czosnku obrać, zrumienić na oliwie w całości,
    • do ugotowanych ziemniaków dodać czosnek, pieprz, parmezan, gałkę muszkatołową,
    • całość zmiksować, przestudzić
    • białko ubić na sztywno, dodać żółtko i jeszcze chwilę ubijać, wlać do ziemniaków, dodać posiekany szczypior, wymieszać,
  • 2. • porcje masy ziemniaczanej wkładać do foremek do zapiekania (wcześniej wyłożyć je foremkami papierowymi ),
    • piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni celcjusza przez 15 minut,
  • 3. • ogórek zetrzeć na tarce, odcisnąć,
    • czosnek obrać posiekać, dodać do ogórka,
    • dodać posiekany koper, jogurt, łyżeczkę octu i oliwy, sól i pieprz, wymieszać,
    • podawać z babeczkami
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek Parmezan Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować