Z tego co zostało w lodówce postanowiłam wykonać proste, sycące danie. Doskonałe połączenie ciasta z wędliną i serem.
20 min
Składniki:
Ciasto
50 dag mąki
1 jajko
1 żółtko
10 dag śmietany
20 dag masła
1 dag proszku do pieczenia
szczypta soli
Nadzienie:
30 dag boczku,
20 dag żółtego sera
2 jajka
8 dag ketchupu
2 łyżki posiekanego szczypiorku
sól, pieprz
Babeczki z wędliną i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę z proszkiem i masłem mieszamy i siekamy nożem. Dodajemy żółtko, jajko, śmietanę i dalej siekamy i szybko zagniatamy. Formujemy kulę i owiniętą w folię wkładamy do lodówki na ½ godziny. Wędlinę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Po przestudzeniu mieszamy ze startym serem, jajkami, ketchupem i szczypiorkiem. Przyprawiamy solą.
Przygotowujemy foremki, wylepiamy ciastem, układamy farsz. Wycinamy z pozostałego ciasta kółka, przykrywamy farsz, zlepiamy brzegi, układamy na blasze i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp.190 stopni. Pieczemy około 20 minut na złoty kolor.
Babeczki podawać na ciepło do czystego czerwonego barszczu.
Porady
Babeczki wyśmienicie smakują również jako przekąska do piwa na zimno.
Komentarze