Babeczki z wędliną i serem

0 (0 ocen)

  • 20 min

Z tego co zostało w lodówce postanowiłam wykonać proste, sycące danie. Doskonałe połączenie ciasta z wędliną i serem.

  • 20 min

Składniki:

  • Ciasto
    50 dag mąki
    1 jajko
    1 żółtko
    10 dag śmietany
    20 dag masła
    1 dag proszku do pieczenia
    szczypta soli
    Nadzienie:
    30 dag boczku,
    20 dag żółtego sera
    2 jajka
    8 dag ketchupu
    2 łyżki posiekanego szczypiorku
    sól, pieprz

Babeczki z wędliną i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Babeczki z nadzieniem 1. Mąkę z proszkiem i masłem mieszamy i siekamy nożem. Dodajemy żółtko, jajko, śmietanę i dalej siekamy i szybko zagniatamy. Formujemy kulę i owiniętą w folię wkładamy do lodówki na ½ godziny. Wędlinę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Po przestudzeniu mieszamy ze startym serem, jajkami, ketchupem i szczypiorkiem. Przyprawiamy solą.
    Przygotowujemy foremki, wylepiamy ciastem, układamy farsz. Wycinamy z pozostałego ciasta kółka, przykrywamy farsz, zlepiamy brzegi, układamy na blasze i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp.190 stopni. Pieczemy około 20 minut na złoty kolor.
    Babeczki podawać na ciepło do czystego czerwonego barszczu.

Porady

Babeczki wyśmienicie smakują również jako przekąska do piwa na zimno.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy