Babeczki z truskawkami

0 (0 ocen)

bardzo smaczne, w sezonie truskawkowym zawsze je przygotowuję

Składniki:

  • 16 sztuk korpusów babeczek lub korpusy robimy sami

    CIASTO

    2,5 szklanki mąki pszennej
    0,5 szklanki cukru
    0,5 kostki margaryny
    3 żółtka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    MASA

    0,5 litra śmietanki 30 %
    3 łyżki serka mascarpone
    3 łyżki cukru pudru

    30 dag truskawek
    starta czekolada do posypania babeczek

Babeczki z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO

    Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto. Foremki na babeczki wysmarować masłem i wylepić je ciastem. Ciasto ponakłuwać widelcem. Piec 15 - 20 minut w 180 st C. Po upieczeniu ostudzić i wyjąć z foremek.

    MASA

    Śmietankę ubić na sztywno. Przed końcem ubijania dodać cukier puder i serek mascarpone. Wymieszać wszystko razem.

    Masę przełożyć do rękawa cukierniczego. Wyciskać jej porcje na upieczone wcześniej korpusy babeczek. Na wierzchu ułożyć truskawkę całą lub jej plasterki i posypać wszystko startą czekoladą. Przed podaniem schłodzić.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy