Babeczki z szynką i parmezanem

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Pikantne, rozpływające się w ustach i znikające ze stołu w kilka minut.

  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna: 280 gramów
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - słodka papryka w proszku: 1 łyżeczka
    - papryka chilli w proszku: 0.5 łyżeczki
    - ser parmezan: 85 gramów
    - szynka wędzona: 100 gramów
    - jajka: 2 sztuki
    - maślanka: 250 mililitrów
    - olej słonecznikowy: 3 łyżki

Babeczki z szynką i parmezanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce łączymy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, paprykę chilli i słodką oraz sól. W osobnej misce mieszamy roztrzepane jajka, maślankę i olej. Wlewamy do suchej masy, mieszamy łyżką. Dodajemy tarty parmezan i pokrojoną w drobną kostkę szynkę ( zostawiamy 2 łyżki sera i łyżkę szynki na posypanie). Całość dobrze mieszamy i przekładamy do wysmarowanych olejem foremek. Wierzch posypujemy serem, szynką i słodką papryką w proszku. Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 30 minut w temperaturze 200 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy