Babeczki z piernika

0 (0 ocen)

  • 25 min

Kiedy się piekły pięknie pachniało cynamonem ;)

  • 25 min

Składniki:

  • Ciasto:
    - 250 g mąki pszennej
    - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 3 łyżeczki przyprawy do piernika
    - 2 jajka
    - 60 g cukru kryształu
    - 200 ml mleka
    - 4 łyżki oleju
    - 4 łyżki miodu
    Krem:
    - opakowanie budyniu śmietankowego
    - 2 łyżki mąki
    - 150 g cukru
    - 500 ml mleka
    - 100 g masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki

Babeczki z piernika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zmiksować wszystkie składniki na ciasto.
    Gładką masę nakładać do 1/3 wysokości foremki.
    Piec 20 minut w temperaturze 200 stopni.
  • 2. Proszek budyniowy na krem wymieszać z mąką, cukrem i mlekiem. Zagotować o odstawić do wystygnięcia. Następnie dodać miękkie masło i zmiksować.
    Nałożyć na przestudzone babeczki.

Porady

Babeczki można posypać startą czekoladą. Jeśli są papierowe foremki nie wolno nakładać do nich za dużo masy bo się wyleje. Zamiast przyprawy do piernika można dodać po łyżeczce cynamonu, startego imbiru i goździków. Przepis jest na ok. 15-20 babeczek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa budyniowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować