Babeczki z pianką krówkową i płatkami migdałow

4.5 (173 ocen)

  • 2 godz. 40 min

Te babeczki to hit tegorocznych urodzin moich dzieci.Dzieciom i dorosłym bardzo posmakowały.Proste w wykonaniu, nie za słodkie,pyszne.Polecam!

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto na babeczki:
    15 dkg margaryny,
    80 g cukru pudru,
    30 dkg mąki pszennej,
    1 jajko.

    Masa:
    1 puszka masy krowkowej,
    200 ml smietany 30%,
    4 łyzeczki zelatyny,
    garsc zmnielonych orzechow włoskich

    Dodatkowo:
    płatki migdalow.
    olej do posmarowania foremek
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Babeczki z pianką krówkową i płatkami migdałow - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • babeczki przed pieczeniem 1. Skladniki na ciasto zagniatamy,formujemy kulę i wstawiamy na 1 godzine do zamrazarki.Po tym czasie wyjmujemy ciasto, czekamy chwilę az nabierze temp pokojowej i jeszcze raz zagniatamy, rozwalkowujemy na gr ok 0,3 cm.Szklanką wykrawamy kólka,nimi wylepiamy posmarowane olejem foremki.Dziurawimy widelcem 2-3 razy.
  • upieczone babeczki 2. Babeczki pieczemy do zrumienienia w temp 180 stopni-ok 20 minut.Wyjmujemy z foremek.
  • mieszamy masę 3. Żelatyne rozpuszczamy w ok 1/3 szklanki wrzątku.Mieszamy do rozpuszczenia,studzimy.
    Schłodzona smietanę ubijamy,pod koniec ubijania wlewamy cienka strozka zelatyne.Masę krowkowa miksujemy, wsypujemy orzechy,dodajemy po łyzce ubitej smietany.Mieszamy do połaczenia składnikow.
  • gotowe babeczki 4. Po łyzce masy nakładamy do babeczek.Wbijamy płatki migdałowe i wstawiamy do lodowki do zastygnięcia.

Porady

Z podanej porcji wyszło ok 35 babeczek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Masa krówkowa Płatki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować