Bardzo lubię pastę jajeczną z szynką. Przeważnie przyrządzałam ją do pieczywa. Tym razem postanowiłam upiec kruche babeczki i podać je z pastą. Przygotowałam je na kolację, bardzo nam smakowały.
Babeczki z pastą jajeczną i szynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy masło, jajko, śmietanę i sól, zagniatamy ciasto, zawijamy w torebkę foliową i na godzinę wstawiamy do lodówki. Foremki do babeczek smarujemy tłuszczem, ciasto przekładamy na stolnicę posypaną mąką, wałkujemy na grubość 0,5 cm, ciastem wylepiamy foremki. Układamy na blasze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 10-15 minut w temperaturze 180 stopni.
2.Ugotowane jajka obieramy, razem z szynką kroimy w drobną kostkę, przekładamy do miski, dodajemy majonez, musztardę, doprawiamy do smaku sola oraz pieprzem, dokładnie mieszamy. Ostudzone babeczki wyjmujemy z foremek i napełniamy przygotowanym farszem .
Komentarze