Babeczki z orzeszkami i kajmakiem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Takie małe słodkie babeczki. w środku niespodzianka, kajmak, siekane orzeszki i orzeszki w polewie. Szybkie w wykonaniu a bardzo cieszą podniebienie i oko.

  • 30 min

Składniki:

  • 1/2 kg mąki

    200 g masła

    4 żółtka

    śmietana 18% ile przyjmie ciasto

    odrobina soli

    1/2 szklanki cukru pudru

    kajmak

    słone orzeszki laskowe

    orzeszki w kolorowej polewie

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

Babeczki z orzeszkami i kajmakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Rozpoczynamy od zrobienia babeczek. Na stolnicę wysypujemy mąkę dodajemy pokrojone masło. Rozgniatamy paluszkami aby powstały małe grudki. Dodajemy cukier, proszek do pieczenia i żółtka.

    Wyrabiamy ciasto dodając śmietanę aby powstałe elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy je . Wycinamy foremką do babeczek kółko wylepiamy babeczki, wcześniej wysmarowane olejem. Pieczemy ok 15 min w 180 stopniach.

    Upieczone babeczki studzimy. Orzeszki solone siekamyi układamy na dno babeczek, nakładamy kajmak i ozdabiamy kolorowymi orzeszkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy