Babeczki z nadzieniem jagodowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Babeczki z konfiturą robiłam po raz pierwszy. Najlepiej smakują jeszcze w tym samym dniu, lekko przestudzone. Doskonałym dodatkiem do nich jest szklanka zimnego mleka.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Na ok 15 sztuk:

    2 szklanki mąki pszennej
    2 jajka
    1/2 szklanki mleka
    3/4 szklanki roztopionego masła lub margaryny (przestudzone)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
    30g świeżych drożdży bądź jedno opakowanie drożdży suszonych (7g)
    1/4 szklanki oleju rzepakowego
    3/4 szklanki cukru
    szczypta soli

    Kruszonka:
    10 dkg zimnego masła
    10 dkg cukru kryształu
    20 dkg mąki pszennej
    cukier waniliowy

    Dodatkowo:
    mały słoiczek konfitury jagodowej (240g)
    ok. 15 sztuk papilotek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Babeczki z nadzieniem jagodowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto rozdzielić na suche i mokre.

    Mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, szczyptę soli i cukier łączymy ze sobą. Jeśli mam drożdże w proszku to również dodajemy je do tych składników. Mieszamy.
  • 2. Jeśli mamy drożdże świeże to rozrabiamy je w 0.5 szklanki ciepłego mleka.
    Jeśli dodaliśmy drożdże instant do suchych składników, to mleko, jajka, roztopiony tłuszcz i olej miksujemy ze sobą. Do zmiksowanej masy mleczno- jajecznej wsypujemy powoli suche składniki i mieszamy do całkowitego połączenia. Pozostawiamy na ok 40 minut do wyrośnięcia (pod przykryciem w ciepłym miejscu).
  • 3. Składniki na kruszonkę łączymy ze sobą aż do uzyskania jednolitej masy. Wkładamy do zamrażarki na ok 30min.
    Piekarnik nastawiamy na ok. 170-180 st. na grzałkę górną i dolną.
  • Babeczki przed pieczeniem 4. Papilotki rozkładamy na blasze do pieczenia. Wyrośniętym ciastem napełniamy foremki do 1/3 wysokości. Następnie nakładamy po łyżce konfitury, przykrywamy resztą ciasta i posypujemy startą kruszonką.
    Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 20-25 minut.
    Smacznego!

Porady

Po upieczeniu babeczki pozostawić na ok 15 minut w piekarniku z uchylonymi troszkę drzwiczkami. Później można wyciągnąć z papilotek i ułożyć na kratce, ale ja pozostawiłam je w "ubrankach".

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować