Babeczki z mięsem

0 (0 ocen)

Apetyczne i efektowne babeczki z nadzieniem mięsnym. Idealna przekąska na imprezę w gronie znajomych.

Składniki:

  • 200g cielęciny
    1 szt cebuli
    50g świeżych lub mrożonych grzybów
    sól
    pieprz
    olej do smarowania


    Puree ziemniaczane - ciasto:
    250g mąki
    125g masła
    40g wody (zimnej)
    5g soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Babeczki z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę i sól przesiej do stolnicy. Dorzuć pokrojone masło i posiekaj nożem. Następnie dolej zimnej wody i szybko zagnieć ciasto. Podziel na równe części (u mnie na 5).
  • 2. Posyp stolnicę mąką, rozwałkuj ciasto i wykrój kołka na rozmiar formy ( wykorzystałam formy ceramiczne, wyścieliłam papierem, wyłożyłam ciastem i wstawiłam do lodówki, aby stwardniało).
  • 3. Pokrój cielęcinę w kostkę. Drobno pokrój cebulę (w kostkę) i podsmaż na patelni z olejem. Dodaj grzyby. Duś przez krótki czas, a następnie dodaj cielęcinę. Dopraw solą, pieprzem i liściem laurowym. Duś całość przez 10-15 min.
  • 4. Wyjmij formy z ciastem z lodówki, wypełnij nadzieniem. Na wierzch wyciśnij puree ziemniaczane. Piecz całość w piekarniku w 170-180 stopniach przez ok. 40-45 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Farsz

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować