Babeczki z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę i sól przesiej do stolnicy. Dorzuć pokrojone masło i posiekaj nożem. Następnie dolej zimnej wody i szybko zagnieć ciasto. Podziel na równe części (u mnie na 5).
2.Posyp stolnicę mąką, rozwałkuj ciasto i wykrój kołka na rozmiar formy ( wykorzystałam formy ceramiczne, wyścieliłam papierem, wyłożyłam ciastem i wstawiłam do lodówki, aby stwardniało).
3.Pokrój cielęcinę w kostkę. Drobno pokrój cebulę (w kostkę) i podsmaż na patelni z olejem. Dodaj grzyby. Duś przez krótki czas, a następnie dodaj cielęcinę. Dopraw solą, pieprzem i liściem laurowym. Duś całość przez 10-15 min.
4.Wyjmij formy z ciastem z lodówki, wypełnij nadzieniem. Na wierzch wyciśnij puree ziemniaczane. Piecz całość w piekarniku w 170-180 stopniach przez ok. 40-45 min.
Komentarze