Babeczki z masą serową i czekoladą o smaku toffi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Przesianą mąkę ,posiekać z zimnym masłem,dodać żółtka,cukier,sól,śmietanę.Bardzo szybko zagnieść,owinąć w folię i włożyć do lodówki na co najmniej 1 godz.Następnie rozwałkować ciasto i porcjami (wykrojonymi) wylepiać dokładnie nasmarowane wcześniej małe foremki na babeczki.Babeczki piec 15 - 20 min. w nagrzanym piekarniku do 190-200 stopni,na jasnozłoty kolor.Po lekkim przestudzeniu wyjąć babeczki z foremek.
Masa:
Ser,cukier,margarynę i żółtka utrzeć,włożyć do garnka i smażyć,mieszając,aż do zagotowania.Ubić pianę z 2 białek i dodać do zagotowanego sera,mieszając chwilkę smażyć.Na końcu dodać rozpuszczony w mleku budyń z mąką z sokiem z cytryny i jeszcze chwileczkę smażyć.
Rozpuścić w kąpieli wodnej czekolady,ostudzić.
Spód każdej babeczki napełnić czekoladą(po ok. 1 łyżeczce),a następnie jeszcze ciepłą masą serową..Wierzch każdej babeczki dekoracyjnie polać polewą i ozdobić posypką cukrową.
Porady
Na dno babeczek można użyć zamiast czekolady np.marmoladę,masy kajmakowe o dowolnym smaku.
Komentarze