Babeczki z masą orzechową

4.97 (154 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Uwielbiam słodycze, dlatego czasem robię coś pysznego, np. babeczki.

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    ● 30 dag masła
    ● 15 dag cukru pudru
    ● op. cukru waniliowego
    ● szczypta soli
    ● 4 żółtka
    ● 30 dag mąki pszennej
    Masa orzechowa:
    ● 15 dag mielonych orzechów włoskich
    ● 125 ml mleka
    ● 20 dag cukru
    ● 20 dag masła
Wystaw ocenę:

4.97 (154 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babeczki z masą orzechową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników
    energicznie zagniatamy
    kruche ciasto.
    Wylepiamy foremki
    do babeczek i nakłuwamy
    widelcem.
    Pieczemy w 190 °C
    na złoty kolor.
  • 2. Przygotowujemy
    masę orzechową:
    mleko mieszamy
    z orzechami i cukrem. Gotujemy, aż masa
    zgęstnieje. Studzimy.
  • 3. Masło ucieramy na puch.
    Nie przerywając ucierania,
    stopniowo dodajemy masę
    orzechową. Wykładamy na
    babeczki.

Porady

Zamiast masą orzechową babeczki możemy udekorować bitą śmietaną w spreju i owocami, np. jagodami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować