Babeczki z makiem

4.5 (169 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis na babeczki dostałam od mojej babci, która piecze pyszne słodkości.

Składniki:

  • Babeczki: 60 dag mąki
    ● 1 szkl. cukru
    ● 20 dag smalcu
    ● sok z 1/2 cytryny
    ● 2 żółtka
    ● jajko
    ● 1/2 szkl. śmietany
    ● 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ● łyżka oleju
    Masa makowa: 1/2 kg maku
    ● 1/2 margaryny
    ● 1,5 szkl. cukru
    ● olejek migdałowy
    ● bakalie (rodzynki, skórka pomarańczowa, orzechy)
    ● 2 łyżki bułki tartej
    ● 1/2 słoiczka powideł
    ● 3-4 łyżki miodu
    ● 3-4 białka
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babeczki z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Babeczki z makiem 1. Ze składników na babeczki
    wyrabiamy ciasto (jeśli trzeba,
    dosypujemy mąki). Wyklejamy
    nim natłuszczone foremki do
    babeczek. Pieczemy 10 minut
    w temperaturze 180° C. Wyjmujemy
    z foremek.
  • Babeczki z makiem 2. Mak moczymy przez noc.
    Parzymy godzinę na małym ogniu,
    studzimy i odcedzamy. Dwa
    razy mielimy. Margarynę roztapiamy
    z cukrem. Dodajemy mak,
    olejek, bakalie, bułkę tartą, powidła
    i miód. Z białek ubijamy
    pianę i łączymy ją z makiem.
    Mieszając, zagotowujemy.
  • Babeczki z makiem 3. Gorącą masą napełniamy babeczki.
    Dekorujemy np. kandyzowaną
    skórką pomarańczy.

Porady

Możemy użyć masy makowej z puszki. Warto do niej dodać 2 łyżki bułki tartej, pół olejku migdałowego oraz słoiczek powideł i zagotować. Gorącą masą napełniamy babeczki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_07-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować