babeczki z kremem czekoladowym

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Średni

do kremu można dodać kokos lub zmielone orzechy włoskie

  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka: 30 dekagramów
    - masło lub margaryna: 20 dekagramów
    - cukier: 10 dekagramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - cukier wanilliowy: 1 sztuka
    - czekolada mleczna (do kremu): 2 sztuki
    - bita śmietana (do kremu): 200 mililitrów
    - margaryna (do kremu): 10 dekagramów
    - żółtka (do kremu): 2 sztuki
    - cukier puder (do kremu): 3 łyżki

Babeczki z kremem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia posiekać z masłem, dodać cukier, cukier waniliowy i jajko. Zagnieść ciasto, rozwałkować na grubość 0,5 cm.Wylepiać ciastem posmarowane margaryną foremki. Upiec na złoty kolor.
  • 2. Czekoladę rozpuścić z margaryną, przestudzić. Do lekko ciepłej masy dodać żółtka, śmietanę i cukier puder, wymieszać. Wstawić na kilka minut do lodówki. Babeczki wypełnić kremem.

Komentarze

Podobne przepisy