Babeczki z kremem chałwowym i marmoladą różaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: wszystkie składniki szybko zagniatamy i wkładamy do lodówki na pół godziny. W tym czasie foremki na babeczki smarujemy odrobiną oleju za pomocą pędzelka. Po upływie pół godziny wyjmujemy ciasto z lodówki, formujemy z niego kulki rozmiaru dużego orzecha włoskiego i wylepiamy nim foremki. Piekarnik nagrzewamy do 200ºC i pieczemy babeczki ok. 15 minut, aż lekko się zrumienią.
2.Krem: szklankę mleka zagotowujemy, w pozostałym mleku rozprowadzamy budyń i 2 łyżki cukru. Gdy mleko się zagotuje, wlewamy do niego rozpuszczony proszek budyniowy i gotujemy jeszcze przez 2 minuty. Budyń odstawiamy do ostygnięcia. Rodzynki moczymy w ciepłej wodzie przez pół godziny. Miękkie masło ucieramy przez minutę, następnie nadal ucierając dodajemy do niego po łyżce zimnego budyniu (jeśli krem będzie zbyt gęsty, można dodać odrobinę mleka). Następnie dodajemy stopniowo pokruszoną chałwę. Ucieramy do gładkości. Połowę kremu odkładamy, do drugiej połowy dodajemy odsączone rodzynki i mieszamy.
3.Gdy babeczki zupełnie wystygną, smarujemy każdą marmoladą różaną. Na połowę babeczek wyciskamy krem ozdobną szprycą, na drugą połowę nakładamy łyżką krem z rodzynkami. Wierzch każdej babeczki zdobimy startą czekoladą.
Porady
Do ciasta można użyć szklanki mąki tortowej i szklanki mąki pszennej. Babeczki można upiec również w silikonowych foremkach do muffinek. Rodzynki zamiast w wodzie można namoczyć w rumie.
Komentarze