Babeczki z kremem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Małe babeczki z kremem i czekoladowym jajeczkiem. Idealne do kawy czy herbaty, są też świetną dekoracją stołu :)

  • 60 min

Składniki:

  • 1,5 szkl mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    120g miękkiego masła
    3/4 szkl cukru
    2 jajka
    1/2 szkl mleka
    3/4 łyżeczki aromatu śmietankowego lub migdałowego

    Krem :
    1 i 2/3 szkl cukru pudru
    120g miękkiego masła
    1/3 łyżeczki aromatu śmietankowego lub migdałowego
    2 łyżki mleka
    barwnik spożywczy

    dodatkowo :
    czekoladowe, małe jajeczka

Babeczki z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło ucieramy na puszystą masę. Dodajemy po 1 jajku, za każdym razem dobrze miksując masę, do czasu aż składniki się połączą. Dodajemy aromat, połowę mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Wlać połowę mleka, wymieszać. Dodać resztę mąki i drugą część mleka, dokładnie wymieszać. Foremki natłuścić, wyłączyć masę do 2/3 wysokości. Babeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika do 160st. C i pieczemy 25min.

    Krem : Masło ucieramy na puszystą masę i stopniowo dodajemy cukier puder. Dodajemy aromat, mleko oraz barwnik - wymieszać. Kremem dekorujemy babeczki i układamy na nim czekoladowe jajeczko.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy