Zostało mi trochę kaszy z obiadu i wpadł mi do głowy pomysł na takie oto pożywne babeczki :)Wyszły naprawdę bardzo smaczne więc polecam :)
30 min
Składniki:
1,5 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
2 jajka
po pół małej papryki czerwonej, żółtej i zielonej
kawałek boczku (ok. 100 g )
1 ogórek kiszony
2 cebulki ze szczypiorkiem
łyżeczka suszonego lubczyku
szczypta mielonej papryki
suszona natka pietruszki
sól i pieprz do smaku
Babeczki z kaszy gryczanej z dodatkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę włożyć do miski blendera i ją rozdrobnić ( ja użyłam blendera ręcznego), wbić całe jajka i jeszcze raz wszystko zmiksować by powstałą gładka masa. Boczek pokroić w kosteczkę, wrzucić na rozgrzaną patelnię, można dodać odrobinkę tłuszczu, jeśli sam boczek nie jest tłusty. Paprykę i ogórka również pokroić w kostkę, szczypiorek posiekać, paprykę, ogórka i szczypiorek dorzucić do boczku, chwilę podsmażyć a potem wszystko dodać do zmiksowanej kaszy i jajek. Wymieszać. Blaszkę na babeczki wyłożyć papilotkami i do każdej nałożyć mieszankę kaszy z warzywami i boczkiem. Blaszkę wstawić do piekarnika i piec "babeczki" w temperaturze 180 C przez ok 20-25 min. Babeczki są bardzo smaczne, pożywne i zdrowe. I
2.Babeczki mogą również świetnie nadawać się na piknik czy do szkolnego lunch boxu :) Smacznego :)
Komentarze