Babeczki z jeżynami

0 (0 ocen)

jak sezon na jeżyny trwa to nie może zabraknąć babeczek z nimi

Składniki:


  • 1 szk jeżyn ( u mnie małe )
    2 jajka ( M )
    16 g cukru waniliowego
    2 łyżki cukru
    125 ml oleju rzepakowego
    80 ml mleka 3/2%
    50 ml maślanki naturalnej
    250 g mąki pszennej typ 500
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    cukier puder do oprószenia

Babeczki z jeżynami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jeżyny opłukać i zostawić na sitku do odcieknięcia wody. Do miski wlać mleko, maślankę, olej i wsypać oba cukry i wymieszać. Następnie dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i szybko wymieszać ( ja używam widelca ). Ciasto rozdzielić do foremek włożonych do blachy na muffinki. Na wierzch ułożyć jeżyny lekko dociskając do ciasta.
  • 2. Babeczki piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 165 stopni. Po upieczeniu babeczki wyjąć na kratkę jeśli są w silikonowych foremkach i przestudzić. Lekko oprószyć cukrem pudrem.

Komentarze

Podobne przepisy