Babeczki z herbatnikami OREO

0 (0 ocen)

  • 35 min

Pyszne babeczki z kawałkami oreo i kremem oreo. Przepis pochodzi z książki "Piekę, bo lubię"

  • 35 min

Składniki:

  • 160 g czekolady deserowej
    18 herbatników oreo
    3-4 łyżki mleka
    30 g kakao
    100 g mąki
    140 g cukru
    1 łyżka zmielonych migdałów
    100 g cukru pudru
    150 g miękkiego masła
    4 duże jajka
    2 szczypty soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Babeczki z herbatnikami oreo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 175°C.
    12 herbatników rozdzielić na połówki, lekko je obracając, a następnie grzbietem noża lub małą łopatką zeskrobać z nich krem. Odstawić go na bok. 12 połówek herbatników włożyć do jakiegoś woreczka, najlepiej z zamknięciem strunowym i tłuczkiem do mięsa rozgnieść na grube okruchy
  • 2. Jajka z cukrem i szczyptą soli ubić na kremową masę, która powinna czterokrotnie zwiększyć swoją objętość. Mąkę wymieszać z kakao i przez drobne sitko przesiać do ubitych jajek. Dodać mleko, roztłuczone herbatniki, migdały i posiekaną czekoladę.
  • 3. Łyżką napełniać foremki na babeczki do wysokości 1 cm poniżej brzegu, piec 20-25 minut, a następnie pozostawić na kratce kuchennej do całkowitego wystygnięcia.
  • 4. W tym czasie masło z odłożonym kremem z herbatników, szczyptą soli i cukrem pudrem utrzeć na pulchną masę. Pozostałe 12 połówek herbatników również włożyć do woreczka i bardzo drobno roztłuc, a następnie dodać do kremu maślanego. Masą napełnić szpryckę i przybrać nim babeczki. Pozostałe 6 herbatników przekroić na pół i położyć na wierzch.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Herbatniki Oreo

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować