Babeczki z gwiazdką

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pracuję z niepełnosprawnymi dziećmi, a relaksuję się w kuchni.

Składniki:

  • 1,5 kg jabłek
    50 dag mąki
    kostka margaryny
    ok. 200 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
    3 łyżki cukru
    łyżeczka cynamonu
    sól
    cukier puder do posypania

Babeczki z gwiazdką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukier mieszamy z cynamonem. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Mieszamy z cukrem i dusimy na małym ogniu.
  • 2. Z margaryny i mąki zagniatamy
    ciasto. Do soku dodajemy
    szczyptę soli. Ciasto i sok wstawiamy na 20 minut do
    zamrażalnika.
  • 3. Sok wlewamy do ciasta, wyrabiamy. Rozwałkowujemy na grubość 1/2 cm. Z połowy ciasta foremką do babeczek wykrawamy krążki i wylepiamy
    foremki. Wypełniamy podprużonymi jabłkami. Z reszty ciasta wykrawamy gwiazdki. Przykrywamy babeczki. Pieczemy ok. 20 minut w 200 °C. Studzimy. Posypujemy cukrem pudrem.

    1/2 kostki margaryny warto zastąpić 1/2 kostki masła. Niewykorzystane ciasto można przechowywać w zamrażalniku do 3 miesięcy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_01-2011

Komentarze

Podobne przepisy