Babeczki z budyniowym kremem

4.99 (185 ocen)

  • 60 min

Przepis na smaczne babeczki z lekkim kremem

  • 60 min

Składniki:

  • Kruche babeczki:
    10 dag masła
    8 łyżek mąki pszennej
    3 łyżki cukru pudru
    1 jajko

    Krem budyniowy:
    1 budyń śmietankowy
    1 i 1/4 szklanki mleka
    5 dag masła
    cukier do smaku
    wiśnie z kompotu
Wystaw ocenę:

4.99 (185 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babeczki z budyniowym kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruche babeczki:
    Zimne masło siekamy z mąką i cukrem pudrem, następnie dodajemy jajko i zagniatamy jednolite ciasto. Dzielimy na 2 części, formujemy w wałki i wkładamy do zamrażalnika na 20 minut. Po tym czasie ciasto cienko wałkujemy i wykładamy nim foremki na babeczki – pieczemy przez 10 minut w 170*. Z podanych składników wyszło mi 29 babeczek.
  • 2. Krem budyniowy:
    Nastawiamy na gaz 1 szklankę mleka, a w pozostałym rozpuszczamy budyń – gotujemy go. Miękkie masło miksujemy, a następnie dodajemy ostudzony budyń i miksujemy na jednolitą masę – dosładzamy cukrem pudrem wedle potrzeby. Krem nakładamy do przygotowanych kruchych babeczek, każdą dekorujemy wisienką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować