Babeczki z białek

4.96 (156 ocen)

Zdobywca nagrody

Te babeczki to coś niesamowitego! Zawsze mam problem z białkami. Zostają, nie wiadomo co z nimi zrobić, wyrzucić szkoda... Mam przeczucie, że od teraz wszystkie białka będę przerabiała na babeczki ;) Spróbujcie, a zrozumiecie dlaczego.

Składniki:

  • 6-7 białek
    1 szklanka mąki (najlepiej tortowej ale zwykła też może być)
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    3/4 szklanki cukru
    120 g roztopionego masła
    sok z 1/2 cytryny
    dowolne owoce - u mnie porzeczki
Wystaw ocenę:

4.96 (156 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki

Babeczki z białek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Babeczki owocowe z białek. 1. Mąkę przesiać z proszkiem. (Przyznam szczerze, że nie zawsze to robię.)
    Białka ubić z cukrem.
    Wmieszać delikatnie mąkę.
    Dodać przestudzone masło i sok z cytryny.
    Całość wymieszać do połączenia składników.
    Ciasto rozłożyć do 12 papilotek włożonych do formy muffinowej.
    Posypać owocami.
    Piec ok. 25 minut (do suchego patyczka) w temp. 170*C.

Porady

Połączenie porzeczek z delikatnym, cytrynowym ciastem to smak idealny, jednak nie ograniczajcie się do takiego zestawienia! Śmiało eksperymentujcie z innymi owocami i smakami :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować