• Babeczki wytrawne z szynką i serem

    Dodane przez: AnetaJ

  • To idealna przekąska. Babeczki przygotuje się bardzo szybko, a swoim smakiem zachwycą nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Smakują bowiem pysznie na ciepło i na zimno.

  • Składniki

    2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 jajka
    1 łyżeczka soli
    10 łyżek oliwy z oliwek
    180 ml jogurtu naturalnego

    100 g szynki
    100 g żółtego sera
    3-4 łyżki kukurydza konserwowej
    suszona bazylia i oregano, zioła prowansalskie, suszony granulowany czosnek, pieprz, słodka papryka

  • Sposób przygotowania

    1.

    W jednej misce połączyć mąkę z proszkiem do pieczenia. Do drugiej miski wbić jajka i wymieszać z jogurtem naturalnym oraz oliwą z oliwek. Do miski z sypkimi składnikami wlać mokre, całość delikatnie wymieszać. Dodać pokrojoną szynkę i ser, odsączoną z zalewy kukurydzę oraz ulubione przyprawy. Po wymieszaniu masa powinna być dość gęsta. Masę nakładać do 2/3 wysokości foremek. Babeczki piec przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

  • Rady

    Można podać z ulubionym sosem, ketchupem, nadają się jako dodatek do barszczu.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    w_kilka_chwil, zdrowie_na_talerzu, kukurydza, sezonowe_przysmaki, przystawka, szynka, żółty ser, przekąska, prosty przepis, babeczki pełnoziarniste, Babeczki wytrawne z szynką i serem
  • Polecamy:

  • 0 komentarzy

Dodane przez: AnetaJ

AnetaJ 759

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2017-01-11T17:46:28+01:00


Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »

Inne przepisy w kategorii