Babeczki wytrawne z cebulą i makiem

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

750 To idealna przekąska. Babeczki przygotuje się bardzo szybko, a swoim smakiem zachwycą nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Smakują bowiem pysznie na ciepło i na zimno.

  • 40 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki
    0,5 kostki masła
    2 jajka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szklanka mleka
    1 duża szczypta soli
    szczypta cukru
    4 średnie cebule
    3 łyżki maku
    przyprawa warzywna Vegeta
    oliwa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Babeczki wytrawne z cebulą i makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztopić w rondelku, lekko wystudzić. W misce połączyć mąkę z proszkiem do pieczenia, solą, cukrem i jedną łyżką maku. Cebulę obrać i pokroić w grubą kostkę, zeszklić na oliwie i doprawić przyprawą warzywną. Do cebuli dodać 2 łyżki maku i wymieszać. Cebule przełożyć do miski z mąką i dokładnie wymieszać. Jajka roztrzepać z mlekiem, a następnie dodać do masła i dokładnie wymieszać. Płynne składniki połączyć z mąką i całość dokładnie wymieszać (ciasto nie musi być gładkie).
    Masę nakładać do 2/3 wysokości foremek. Babeczki piec przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować