• Babeczki wytrawne z cebulą i makiem

    Dodane przez: AnetaJ

  • 750 To idealna przekąska. Babeczki przygotuje się bardzo szybko, a swoim smakiem zachwycą nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Smakują bowiem pysznie na ciepło i na zimno.

  • Składniki

    2,5 szklanki mąki
    0,5 kostki masła
    2 jajka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szklanka mleka
    1 duża szczypta soli
    szczypta cukru
    4 średnie cebule
    3 łyżki maku
    przyprawa warzywna Vegeta
    oliwa

  • Sposób przygotowania

    1.

    Masło roztopić w rondelku, lekko wystudzić. W misce połączyć mąkę z proszkiem do pieczenia, solą, cukrem i jedną łyżką maku. Cebulę obrać i pokroić w grubą kostkę, zeszklić na oliwie i doprawić przyprawą warzywną. Do cebuli dodać 2 łyżki maku i wymieszać. Cebule przełożyć do miski z mąką i dokładnie wymieszać. Jajka roztrzepać z mlekiem, a następnie dodać do masła i dokładnie wymieszać. Płynne składniki połączyć z mąką i całość dokładnie wymieszać (ciasto nie musi być gładkie). Masę nakładać do 2/3 wysokości foremek. Babeczki piec przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    tania_kuchnia, w_kilka_chwil, zdrowie_na_talerzu, przystawka, cebula, mak, przekąska, prosty przepis, cebulaki, cebulaczki, Babeczki wytrawne z cebulą i makiem
  • Polecamy:

  • 2 komentarze

Dodane przez: AnetaJ

AnetaJ 752

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2017-01-11T18:12:56+01:00


Sprawdź książki z tym przepisem

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »