Babeczki wiśniowe z orzechami

0 (0 ocen)

  • 40 min

Wiśnie zamknięte z orzechami włoskimi w kruchej babeczce! Prosty i zarazem wykwintny deser.

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto kruche
    • 300 g mąki pszennej
    • 150 g masła
    • 100 g cukru
    • 3 żółtka
    • masło do smarowania foremek
    Nadzienie
    • kilka łyżek orzechów włoskich
    • dżem wiśniowy
    • kilkanaście wiśni wydrylowanych
    • cukier puder do posypania

Babeczki wiśniowe z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Babeczki z wiśniami i orzechami 1.
    • Mąkę wymieszać z cukrem.
    • Masło zetrzeć do mąki na grubej tarce, posiekać nożem z żółtkami.
    • Szybko zagnieść ciasto, jeśli jest zbyt sypkie można dodać łyżkę kwaśnej śmietany.
    • Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
    • Foremki na babeczki wysmarować roztopionym masłem.
    • Ciasto rozwałkować dość cienko, wykrawać kółka większe od średnicy foremek i wylepić nimi foremki.
    • Do środka włożyć po połówce orzecha włoskiego i po łyżce dżemu wymieszanego ze świeżymi wiśniami.
    • Wyciąć mniejsze kółka i zakleić nimi wierzch babeczek.
    • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 15 minut.
    • Wyjąć z foremek dopiero po wystudzeniu.
    • Podawać odwrócone i posypane cukrem pudrem.

Porady

Babeczki można nadziewać dowolnym dżemem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy