Babeczki wiśniowe z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
• Mąkę wymieszać z cukrem.
• Masło zetrzeć do mąki na grubej tarce, posiekać nożem z żółtkami.
• Szybko zagnieść ciasto, jeśli jest zbyt sypkie można dodać łyżkę kwaśnej śmietany.
• Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
• Foremki na babeczki wysmarować roztopionym masłem.
• Ciasto rozwałkować dość cienko, wykrawać kółka większe od średnicy foremek i wylepić nimi foremki.
• Do środka włożyć po połówce orzecha włoskiego i po łyżce dżemu wymieszanego ze świeżymi wiśniami.
• Wyciąć mniejsze kółka i zakleić nimi wierzch babeczek.
• Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 15 minut.
• Wyjąć z foremek dopiero po wystudzeniu.
• Podawać odwrócone i posypane cukrem pudrem.
Komentarze