Muffinki wielkanocne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie:
Przesiać mąkę, proszek, cukier do jednej miski. W małej misce połączyć jaja, mleko i olej, używając trzepaczki. Miksturę dodać do suchych składników i mieszać. Niezbyt dokładnie - bardzo ważne, żeby po prostu te suche składniki były ledwie wilgotne i wszystko nie za bardzo wymieszane. Przełożyć łyżeczką do formy - każdą dziurę wypełnić do dwóch trzecich. Piec w 200 st. przez 15 do 20 minut, aż będą złotobrązowe. Zostawić do całkowitego ostygnięcia.
Masa maślana: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło zmiksować/utrzeć w misie miksera na puszystą, jasną masę. Dodawać cukier, barwnik stopniowo, cały czas ucierając mikserem (kilka minut). Dodać mleko i miksować. Krem powinien być gładki, nie za gęsty. Jeśli jest zbyt gęsty - dodać odrobinę mleka, jeśli zbyt rzadki - cukru pudru.
Gotową masę wykładałam łyżką na babeczki i robiłam wzorki widelczykiem :). Całość ozdobiłam zajączkami z masy cukrowej.
2.Składniki na masę cukrową:
400 g cukru pudru (możliwe, że będzie mniej, stopniowo dodawać)
1,5 łyżeczki glukozy
1,5 łyżeczki żelatyny
25 ml gorącej wody
Wykonanie:
Do szklanki nalewam ok 25 ml gorącej wody. Do gorącej wody dodaję żelatynę i dokładnie mieszam aż się rozpuści. Następnie dodaję glukozę i też mieszam.
3.Większą połowę masy cukrowej barwimy na brązowo, resztę na czarno. Z Brązowej masy formujemy 12 kuleczek wielkości orzecha włoskiego i 24 walce o długości ok. 3cm. Każdy walec spłaszczamy dociskając paluszkiem, aby powstały uszy zająca. Na które masą maślaną lub lukrem naklejamy mniejsze czarne uszy.
4.Łapki zajączka: Formujemy 24 walce o długości 3 cm, każdy nich lekko spłaszczamy, wykałaczką dociskamy końce tak aby powstały pazurki. Z czarnej masy robimy oczka i nosek w formie kółka.
Składanie: Spód głowy zajączka posmarować masą i położyć na babeczkę. Następnie do głowy dołaczyć ucho i łapki do babeczki.
Komentarze