Muffinki wielkanocne

4.5 (195 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min

Śliczne Wielkanocne babeczki, których nikt nie chciał zjeść. Wszyscy uważali że są zbyt ładne i ich szkoda :P

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na 12 babeczek:

    2 szklanki mąki
    1 łyżka proszku do pieczenia
    2 łyżki cukru
    1 duże jajko
    1 szklanka mleka (w niektórych przepisach jogurt, maślanka)
    1/2 szklanki oleju roślinnego (oliwa lub masło)

    Masa Maślana:

    230 g masła
    2 1/2 szklanki cukru pudru
    1 łyżka mleka
    szczypta barwnika w proszku zielonego
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Babeczki Babeczki Muffinki

Muffinki wielkanocne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:
    Przesiać mąkę, proszek, cukier do jednej miski. W małej misce połączyć jaja, mleko i olej, używając trzepaczki. Miksturę dodać do suchych składników i mieszać. Niezbyt dokładnie - bardzo ważne, żeby po prostu te suche składniki były ledwie wilgotne i wszystko nie za bardzo wymieszane. Przełożyć łyżeczką do formy - każdą dziurę wypełnić do dwóch trzecich. Piec w 200 st. przez 15 do 20 minut, aż będą złotobrązowe. Zostawić do całkowitego ostygnięcia.

    Masa maślana: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło zmiksować/utrzeć w misie miksera na puszystą, jasną masę. Dodawać cukier, barwnik stopniowo, cały czas ucierając mikserem (kilka minut). Dodać mleko i miksować. Krem powinien być gładki, nie za gęsty. Jeśli jest zbyt gęsty - dodać odrobinę mleka, jeśli zbyt rzadki - cukru pudru.
    Gotową masę wykładałam łyżką na babeczki i robiłam wzorki widelczykiem :). Całość ozdobiłam zajączkami z masy cukrowej.
  • 2. Składniki na masę cukrową:

    400 g cukru pudru (możliwe, że będzie mniej, stopniowo dodawać)
    1,5 łyżeczki glukozy
    1,5 łyżeczki żelatyny
    25 ml gorącej wody

    Wykonanie:
    Do szklanki nalewam ok 25 ml gorącej wody. Do gorącej wody dodaję żelatynę i dokładnie mieszam aż się rozpuści. Następnie dodaję glukozę i też mieszam.
  • 3. Większą połowę masy cukrowej barwimy na brązowo, resztę na czarno. Z Brązowej masy formujemy 12 kuleczek wielkości orzecha włoskiego i 24 walce o długości ok. 3cm. Każdy walec spłaszczamy dociskając paluszkiem, aby powstały uszy zająca. Na które masą maślaną lub lukrem naklejamy mniejsze czarne uszy.
  • 4. Łapki zajączka: Formujemy 24 walce o długości 3 cm, każdy nich lekko spłaszczamy, wykałaczką dociskamy końce tak aby powstały pazurki. Z czarnej masy robimy oczka i nosek w formie kółka.
    Składanie: Spód głowy zajączka posmarować masą i położyć na babeczkę. Następnie do głowy dołaczyć ucho i łapki do babeczki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło

Notka redakcyjna

PP_03-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować