Babeczki truskawkowe z kruszonką z migdałów

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Prosta i szybka w wykonaniu, idealna na lato, kiedy pojawiają się pierwsze owoce. Bardzo sycąca i naprawdę smaczna. Delikatny smak migdałów doskonale łączy się z soczystymi pieczonymi truskawkami.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - mąka: 2 szklanki
    - cukier: 0.75 szklanki
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - cukier waniliowy: 1 łyżeczka
    - soda oczyszczona: 0.5 łyżeczki
    - sól: 0.25 łyżeczki
    - mleko: 1 szklanka
    - jajka: 2 sztuki
    - olej: 0.5 szklanki
    - obrane migdały: 100 gramów
    - masło: 20 gramów
    - cukier: 3 łyżeczki

Babeczki truskawkowe z kruszonką z migdałów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W jednym naczyniu łączymy składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, sodę, sól i mieszamy. W drugim naczyniu mieszamy ze sobą składniki mokre: jajka, mleko, olej. Następnie mokrą masę dodajemy do suchej i mieszamy na gładką masę (ja miksuję). Truskawki kroimy i dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Następnie rozlewamy do foremek (najlepiej silikonowych).

    Obrane migdały mielimy dodajemy masło i cukier i ucieramy. Nakładamy na masę w foremkach. Jeśli migdały mają brązową skórkę, najpierw zalewamy je wrzątkiem, a po godzinie obieramy ze skórki.

    Foremki wkładamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni na około 25 minut. Proponuję pierwsze 15 minut na funkcji grzania z dołu z termoobiegiem, a potem 5 minut grzanie z góry z termoobiegiem. Babeczki podajemy ostudzone.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy