Prosta i szybka w wykonaniu, idealna na lato, kiedy pojawiają się pierwsze owoce. Bardzo sycąca i naprawdę smaczna. Delikatny smak migdałów doskonale łączy się z soczystymi pieczonymi truskawkami.
Babeczki truskawkowe z kruszonką z migdałów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W jednym naczyniu łączymy składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, sodę, sól i mieszamy. W drugim naczyniu mieszamy ze sobą składniki mokre: jajka, mleko, olej. Następnie mokrą masę dodajemy do suchej i mieszamy na gładką masę (ja miksuję). Truskawki kroimy i dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Następnie rozlewamy do foremek (najlepiej silikonowych).
Obrane migdały mielimy dodajemy masło i cukier i ucieramy. Nakładamy na masę w foremkach. Jeśli migdały mają brązową skórkę, najpierw zalewamy je wrzątkiem, a po godzinie obieramy ze skórki.
Foremki wkładamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni na około 25 minut. Proponuję pierwsze 15 minut na funkcji grzania z dołu z termoobiegiem, a potem 5 minut grzanie z góry z termoobiegiem. Babeczki podajemy ostudzone.
Komentarze