Babeczki truskawkowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Kremowe podwójnie truskawkowe babeczki które można zrobić o każdej porze roku.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ciasto:
    2 szkl. mąki
    2 żółtka
    ½ szkl. cukru pudru
    12 dag margaryny
    8 dag masła

    masa truskawkowa:
    400 g truskawek (ja użyłam mrożonych)
    1/2 szkl. cukru kryształu
    1 i 1/2 łyżki masła
    2 łyżki mąki
    1 łyżka soku z cytryny
    200 g masła

    dodatkowo:
    tłuszcz do wysmarowania foremek
    dżem truskawkowy (u mnie domowej roboty)
    2 paski czekolady

Babeczki truskawkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: masło i margarynę posiekać z mąką. Dodać cukier puder i żółtka. Zagnieść ciasto i schłodzić ok. 30 minut. Ciastem wylepiać wysmarowane tłuszczem foremki. Piec na złoty kolor ok. 15-20 minut w temp. 170 stopni.
  • 2. Masa truskawkowa: truskawki zasypać cukrem i odstawić na chwilę żeby puściły sok (ja użyłam mrożonych więc najpierw odmrozić na sitku) nadmiar soku możemy odlać. Truskawki zblendować. Masło (1 i 1/2 łyżki) rozpuścić, dodać mąkę oraz truskawki. Smażyć 2-3 minuty. Pod koniec smażenia dodać sok z cytryny. Masę wystudzić. Masło (200 g) utrzeć na puch, stopniowo dodawać truskawki. Utrzeć.
  • 3. Do każdej babeczki nałożyć łyżeczkę dżemu truskawkowego następnie przy użyciu szprycy nakładać krem. Babeczki udekorować startą czekoladą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy