Babeczki truskawkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: masło i margarynę posiekać z mąką. Dodać cukier puder i żółtka. Zagnieść ciasto i schłodzić ok. 30 minut. Ciastem wylepiać wysmarowane tłuszczem foremki. Piec na złoty kolor ok. 15-20 minut w temp. 170 stopni.
2.Masa truskawkowa: truskawki zasypać cukrem i odstawić na chwilę żeby puściły sok (ja użyłam mrożonych więc najpierw odmrozić na sitku) nadmiar soku możemy odlać. Truskawki zblendować. Masło (1 i 1/2 łyżki) rozpuścić, dodać mąkę oraz truskawki. Smażyć 2-3 minuty. Pod koniec smażenia dodać sok z cytryny. Masę wystudzić. Masło (200 g) utrzeć na puch, stopniowo dodawać truskawki. Utrzeć.
3.Do każdej babeczki nałożyć łyżeczkę dżemu truskawkowego następnie przy użyciu szprycy nakładać krem. Babeczki udekorować startą czekoladą.
Komentarze