Babeczki truskawkowe

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszne babeczki truskawkowo-budyniowe.

  • 60 min

Składniki:

  • - 1/2 kg mąki
    - 1 szklanka cukru
    - 3 jajka
    - 150 g margaryny
    - 1 cukier waniliowy (8g)
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 2 czubate łyżki śmietany
    Dodatkowo:
    - truskawki
    - budyń śmietankowy

Babeczki truskawkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i posiekać nożem z margaryną. Dodać jajka, cukier, cukier waniliowy, śmietanę i wyrobić ciasto.
    Budyń gotujemy wg. przepisu na opakowaniu, truskawki myjemy i kroimy na mniejsze części.

  • 2. Foremki smarujemy margaryną, ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim foremki. Do środka nakładamy po dużej łyżce budyniu (przestudzonego), a na to pokrojone truskawki. Resztę ciasta rozwałkowujemy i radełkiem kroimy w cienkie paski, które potem układamy na babeczkach.
  • 3. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C i pieczemy babeczki ok. 30 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy