Babeczki Tęczowe

5 (182 ocen)

Takie babeczki upiekłam na urodziny siostrzeńca.

Składniki:

  • babeczki:
    - 5 jajek
    - 250 g masła - margaryny
    - 400 g jogurtu naturalnego
    - 3 szklanki mąki
    - 1 szklanka cukru
    - 3 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 1/2 łyżeczki soli

    Lukier do babeczek:
    - 125 g masła
    - 500 g cukru pudru
    - około 4- 5 łyżek mleka

    Dodatkowo:
    - barwniki spożywcze: żółty, pomarańczowy, czerwony, niebieski i zielony
    - żelki Rainbow
Wystaw ocenę:

5 (182 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babeczki tęczowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Babeczki: Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia. W drugiej misce zmiksować masło - margarynę z cukrem. W czasie miksowania dodać jajka. Cały czas ucierając dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać jogurt naturalny. Wymieszać, ciasto rozdzielić do 5 miseczek, do każdej dodać inny barwnik, wymieszać.
  • 2. Natłuszczone foremki do babeczek lub papierowe papilotki napełnić po łyżeczce ciasta z każdego koloru. Piec około 15 - 20 minut w 200 stopniach. Z przepisu wychodzi około 24 babeczek.
  • 3. Lukier: Do miski włożyć miękkie masło, dodać 1/3 cukru pudru. Zmiksować na puszystą masę. Następnie dodać 1/3 cukru pudru i 2 łyżki mleka. Zmiksować, dodając resztę cukru pudru i 2 łyżki mleka. Miksować do uzyskania gładkiego kremu. 1/4 lukru zostawić biała, a resztę zabarwić na niebiesko.
  • 4. Ostudzone babeczki posmarować niebieskim lukrem. Żelki Rainbow, jeżeli są długie, pokroić na 7 cm kawałki, zrobić z nich łuki na lukrze. Przy każdym końcu wycisnąć szprycą z białego lukru chmurki.

Porady

- Jeżeli lukier za bardzo się marze należy dodać więcej cukru pudru, - Jeżeli lukier trochę wyschnie w trakcie dekoracji, należy dodać odrobinę mleka i ponownie zmiksować

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować