Babeczki tęczowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Babeczki: Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia. W drugiej misce zmiksować masło - margarynę z cukrem. W czasie miksowania dodać jajka. Cały czas ucierając dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać jogurt naturalny. Wymieszać, ciasto rozdzielić do 5 miseczek, do każdej dodać inny barwnik, wymieszać.
2.Natłuszczone foremki do babeczek lub papierowe papilotki napełnić po łyżeczce ciasta z każdego koloru. Piec około 15 - 20 minut w 200 stopniach. Z przepisu wychodzi około 24 babeczek.
3.Lukier: Do miski włożyć miękkie masło, dodać 1/3 cukru pudru. Zmiksować na puszystą masę. Następnie dodać 1/3 cukru pudru i 2 łyżki mleka. Zmiksować, dodając resztę cukru pudru i 2 łyżki mleka. Miksować do uzyskania gładkiego kremu. 1/4 lukru zostawić biała, a resztę zabarwić na niebiesko.
4.Ostudzone babeczki posmarować niebieskim lukrem. Żelki Rainbow, jeżeli są długie, pokroić na 7 cm kawałki, zrobić z nich łuki na lukrze. Przy każdym końcu wycisnąć szprycą z białego lukru chmurki.
Porady
- Jeżeli lukier za bardzo się marze należy dodać więcej cukru pudru,
- Jeżeli lukier trochę wyschnie w trakcie dekoracji, należy dodać odrobinę mleka i ponownie zmiksować
Komentarze