Babeczki snickersowe

0 (0 ocen)

  • 50 min

Niebo dla wielbicieli batonika snickers. Pięknie się prezentują, a jeszcze lepiej smakują. Polecam :)

  • 50 min

Składniki:

  • Ciasto:
    225 g mąki pszennej
    100 g drobnego cukru do wypieków
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    1 duże jajko
    150 ml mleka
    50 ml oleju słonecznikowego
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    2 batoniki snickers (58 g każdy, posiekane na kawałki)

    Dodatkowo:
    1,5 - 2 batoniki snickers (58 g każdy, posiekane na kawałki)
    500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
    2 - 3 łyżki drobnego cukru z wanilią (lub cukru pudru)

    Sos karmelowy:
    125 g cukru (np. demerar)
    2 łyżki wody
    75 ml śmietany kremówki
    25 g masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Babeczki snickersowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Do naczynia przesiać mąkę wymieszaną z cukrem, proszkiem i solą. Odłożyć.
  • 2. W drugim naczyniu rozbełtać jajko z mlekiem, olejem i ekstraktem z wanilii. Połączyć zawartość obu naczyń, wymieszać widelcem tylko do połączenia się składników. Dodać posiekane snickersy, wymieszać.
  • 3. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Wyłożyć do nich ciasto do połowy wysokości papilotek. Piec w temperaturze 190ºC przez około 20 - 23 minuty, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.
  • 4. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając drobny cukier (nie ubijać zbyt długo, by nie 'przebić' śmietany).
  • 5. Do rękawa cukierniczego z okrągłą, szeroką na 1 cm tylką przełożyć bitą śmietanę. Ozdobić babeczki. Udekorować kawałkami snickersów i sosem karmelowym.
  • 6. Wszystkie składniki na sos powinny mieć temperaturę pokojową. Do garnuszka wsypać cukier i wlać wodę. Lekko podgrzewać, bez mieszania, aż cukier się rozpuści (najpierw wyparuje woda, potem powstanie mocno scukrzona masa, która się rozpuści i nabierze ładnego karmelowego koloru). Lekko podgrzewać dalej, około 2 - 4 minut,do koloru brązowego, ale nie zbyt ciemnego.
  • 7. Zdjąć z palnika, wmieszać szybko kremówkę i masło, intensywnie mieszając. Uwaga: łatwo o poparzenie, należy być ostrożnym; mieszanina reaguje dość wybuchowo. Powstały sos wystudzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować