Babeczki śmietanowe z kruszonką i rabarbarem

0 (0 ocen)

w sezonie obowiązkowe

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka cukru
    200 ml śmietany kwaśnej 18 %
    2 łyżki oliwy z oliwek
    3 jajka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 łodygi rabarbaru

    KRUSZONKA

    12,5 dag masła
    1 szklanka mąki pszennej
    3/4 szklanki cukru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

Babeczki śmietanowe z kruszonką i rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rabarbar umyć a następnie pokroić na kawałki. Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia. Jajka ubić z cukrem do białości. Cały czas ubijając dodać kwaśną śmietanę i oliwę z oliwek. Na końcu wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i dobrze razem wyrobić jednolite ciasto. Wszystkie składniki na kruszonkę przełożyć do miski i razem dobrze zagnieść. Papierowe papilotki na muffinki napełnić ciastem do połowy ich wysokości. Na ciasto wyłożyć kawałki rabarbaru. Na wierzchu poskubać kruszonkę. Piec 30 minut w 180 st C lub do tzw "suchego patyczka".

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy