Babeczki sernikowo-jagodowe

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Po prostu doskonałe! Idealnie słodkie, puszyste, z pyszną owocową nutką w środku oraz na wierzchu. Przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera- Sezonowe słodkości (troszkę go zmodyfikowałam) Polecam! ;)

Składniki:

  • Maślana baza herbatnikowa:
    25 g masła
    90 g herbatników pełnoziarnistych
    1/2 łyżki Golden syropu

    Ciasto:
    125 g mąki pszennej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 szkl. cukru
    1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
    135 g miękkiego masła
    2 duże jajka
    skórka otarta z 1 cytryny+ 1 łyżka soku
    niepełna łyżka mleka 3,2%

    Papka owocowa:
    100 g drobnych owoców (malin, jagód, porzeczek itp.)
    25 g cukru

    Krem mascarpone:
    75 g miękkiego masła
    120 g serka mascarpone
    420 g cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery Babeczki Babeczki

Babeczki sernikowo-jagodowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Maślana baza herbatnikowa: Masło rozpuścić w garnuszku. Herbatniki zmielić w malakserze lub drobno pokruszyć przy pomocy wałka. Wymieszać je z masłem oraz Golden syropem, do powstania masy o konsystencji mokrego piasku. Do każdej papilotki nałożyć łyżeczkę masy ciasteczkowej i dobrze docisnąć, tworząc w ten sposób płaską podstawę babeczek.
  • 2. Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Suche składniki przesiać i wymieszać. Dodać do nich miękkie masło, jajka, skórkę oraz sok z cytryny i dobrze wszystko zmiksować. Następnie wlać mleko i ponownie zmiksować. Gotowe ciasto nakładać do papilotek z bazą herbatnikową do ich 3/4 wysokości. Piec w 170 st.C około 20 minut. Upieczone babeczki wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia na kratce.
  • 3. Papka owocowa: Wszystkie składniki umieścić w garnuszku i podgrzewać na średnim ogniu do lekkiego zagotowania. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez około 10-15 minut, aż masa zgęstnieje, a owoce się rozpadną. Po tym czasie zdjąć owocową papkę z ognia i jeszcze ciepłą przecedzić przez drobne sitko, przyciskając łyżką, by pozbyć się jak największej ilości soku. (teraz można dodać również więcej cukru lub sok z cytryny, jeśli jest taka potrzeba) Papkę pozostawić do ostudzenia.
  • 4. Krem: Masło zmiksować z mascarpone przez około 2-3 minuty, aż masa stanie się jasna i puszysta. Na koniec wsypać do niej przesiany cukier puder i ponownie zmiksować.
  • 5. Ostudzone babeczki nadziać od góry papką owocową. Wierzch udekorować kremem. Na krem nałożyć troszkę papki owocowej i za pomocą wykałaczki zrobić esy floresy. Smacznego! ;)

Porady

Przepis na 12 sztuk.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Jagody Mascarpone Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować